Wat gaan we daarvoor doen ? |
---|
0.3 Beheer overige gebouwen en gronden |
---|
Belangrijkste ontwikkelingen 2021 | Belangrijkste resultaten 2021 | |
---|---|---|
IIntegraal accommodatiebeleid Invulling geven aan de ambitie ‘Voorschoten energieneutraal’ | Besluitvorming over de strategische portefeuille Verduurzaming objecten | |
Toelichting
Strategische- en kernportefeuille en verduurzaming
Het vastgoed is vanuit het Beheerplan vastgoed 2021-2024 ingedeeld in de strategische portefeuille (14 objecten) en de kernportefeuille (18 objecten). De kernportefeuille bevat objecten die niet worden afgestoten. De strategische portefeuille bevat objecten waarbij discussie is over de toekomst (sloop, afstoten) of waar een zeer laag energieverbruik is (en verduurzamen economisch gezien niet loont). Voor de strategische objecten geldt: eerst een keuze maken over wel of niet afstoten en bij niet afstoten overgaan tot verduurzamen.
De onderwijshuisvesting is niet opgenomen in het Beheerplan. De kosten voor het onderhoud en het dagelijks vastgoedbeheer van de schoolgebouwen liggen immers wettelijk bij de schoolbesturen zelf. Uiteraard investeert de gemeente wel conform haar wettelijke opgave in onderwijshuisvesting op basis van het Integraal Huisvestingsplan.
De focus van verduurzaming ligt op de kernportefeuille. In algemene zin is dus de redenatie om alleen objecten te verduurzamen waarvan we verwachten dat we die aanhouden.
In combinatie met het project integraal accommodatiebeleid (wat met name gaat over de strategische locaties) en in lijn met het beheerplan 2021-2024 (wat met name gaat over de kernportefeuille) wordt in 2021 de besluitvorming rondom de strategische vastgoedportefeuille verder opgepakt. Er zullen mogelijk objecten worden afgestoten met als resultaat het saldo van incidentele verkoopopbrengsten en het wegvallen van structurele onderhoudskosten, exploitatielasten, beheersrisicio’s enerzijds en anderzijds het wegvallen van huuropbrengsten en de afwaardering van boekwaarden van strategische objecten. De positieve som van baten en lasten worden in principe gebruikt om de schulden af te lossen conform de schuldennota. Bij wijze van uitzondering kan voorgesteld worden een positief saldo aan te wenden om de multifunctionele accommodatie binnen de gemeente te realiseren.
Integraal accommodatiebeleid
Naar aanleiding van een integraal onderzoek ‘ontwikkelstrategie accommodaties’ is gebleken dat de vastgoedportefeuille verder beperkt kan en moet worden en dat een multifunctionele accommodatie (MFA)niet kan worden gerealiseerd zonder extra investering en exploitatielasten. Op 14 mei 2020 is op basis van dat onderzoek besloten om een haalbaarheidsonderzoek uit te werken voor een MFA en de herontwikkeling van een aantal locaties in het centrum voor te bereiden. Er is verzocht een projectorganisatie en -programma op te stellen die het geheel en deelprojecten van dat project omschrijft. Op basis van dat projectplan wordt in 2021 de herontwikkeling van locaties voorbereid en worden voorbereidingen getroffen om vastgoed te verkopen. Op basis van een haalbaarheidsstudie naar diverse locaties worden de gemeenteraad in 2020 Keuzemogelijkheden voorgelegd. Op basis van die keuzes zal bij kadernota 2022 een integrale afweging plaats vinden of en op welke wijze bestaande middelen worden aangewend, dan budget wordt toegevoegd om dit mogelijk te maken. Ook de verkoop van onroerend goed speelt hierbij een rol.
Er volgt begin 2021 een raadsvoorstel om het gemeentekantoor aan de Leidseweg weer onderdeel uit te laten maken van de kernportefeuille, mede in relatie tot de beoogde opbouw van een eigen ambtelijke organisatie. Aansluitend zal in de loop van 2021 een besluit worden genomen over de verduurzaming van het gemeentekantoor.
Verduurzaming objecten
Net zoals vastgoed van bedrijven, is ook gemeentelijk vastgoed onderhevig aan de informatie-, energiebesparings- en 2023 label C-verplichting voor kantoorpanden. De gemeente heeft hierbij een voorbeeldfunctie. Uit de financiële doorkijk wat betreft de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed blijkt dat we voor een grote financiële en technische opgave staan. Daarnaast is aangetoond dat inschattingen van kosten en besparingen complex kunnen zijn (huurders, VvE constructies, diversiteit aan maatregelen, prijswijzigingen kosten en baten): ramingen moeten dus gezien worden als een grove indicatie.
Om invulling te geven aan de ambitie ‘Voorschoten energieneutraal’, zal er worden gestart met de concrete verduurzaming van enkele objecten. Deze worden op basis van logische criteria geselecteerd. Het inzicht is dat de focus moet liggen op de start van het proces. Er zal met kleine, behapbare stapjes toegewerkt naar een energieneutraal Voorschoten. Een soepel verloop van de uitvoering is afhankelijk van vele factoren, en kan vanwege diversiteit aan maatregelen een groot tijdsbestek innemen. Voor de planning wordt hiermee rekening gehouden. Op deze manier is de tijdshorizon ook gelijk aan het landelijke klimaatakkoord.
Er is een beperkt aantal objecten geselecteerd om te starten met de verduurzamingsopgave. In 2021 zal er een raadsvoorstel inclusief dekkingsvoorstel komen om met de verduurzaming van deze objecten aan te vangen. Dit voorstel is nodig aanvullend op de huidige structurele lasten waarin is voorzien vanuit de mjop’s (dotatie aan de voorziening onderhoud).